Laci oldala

“Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.A legnagyobb hiba, amit elk övethetünk, az, ha nem teszünk semmit, mert azt hisszük, hogy csak keveset tehetünk." (Einstein-Smith)

Méz


A méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C és B vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.


                                      Virágpor

A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok -főleg a méhek- segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja.
A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit. Triptofán tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor.

A virágpor adagolása: Gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap. (1 kávéskanálnyi kb.5g)

A virágpor gyorsan romlandó, ezért többnyire szárítják, vagy fagyasztják, előfordul hogy mézzel keverve tartósítják. Szervezetünk a szárított virágport tudja legkevésbé hasznosítani.


                                       Propolisz

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga. A növények rügyének ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.
A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg.
Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.
Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak.
Propolisztablettákat gyomor- és bélbajokra ajánlják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja.

Régi korokban balzsamozásra használták, ma is megfigyelhető, hogy ha a kaptárba tévedt rovart, vagy kisebb állatot, egeret a méhek ezzel bevonnak, az nem indul oszlásnak.


                                    Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirígyváladéka, a méhek teje. Ezzel az anyaggal etetik a fiatal munkásméhek a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni belőlük. Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is.
A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok. A B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik.
A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálkozás-kiegészítő. A méhpempő általános erősítő hatású. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Ez javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek szintjéig. Leromlott, betegség utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra igen jó hatású. Szívbeteg orvosok állítása szerint a szívesek kenyere.
A méhpempő a tapasztalatok szerint négy - tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Napi 2g feletti pempő adag szedése néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik.
A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként is nagyon fontos. Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk. Adagolása felnőtt részére: a méhpempőt tartalmazó fiola tartalmából naponta fél gramm pempő (egy fiola tartalma 6 nap alatt fogyasztandó).
Általános feljavításra: naponta 0,3 - 0,4 g pempő (egy fiola tartalma 7-10 nap alatt fogyasztandó).
Súlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet, nagyon gyors javulás igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségig.
Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolandó.
A változáson túljutott nőknek fél-egy évig nem célszerű pempőt fogyasztani, mert a normál havi ciklust visszaállíthatja. Az év letelte után napi 1 g pempő adagolása eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad.
Szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású.
Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó orvosi felügyelet mellett szedhetnek pempőt, mert a gyógyszer igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat. A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!
A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. A hűtőszekrényben +1 - +3 oC hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad. A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos. Legjobb a fa vagy műanyag lapátka használata.



                                   Méhkenyér


A méhkenyér a virágpor módosult formája. Amikor a méhészek nem veszik el a méhektől , akkor a méhek a begyűjtött virágport a lépek sejtjeibe tömködik, fejükkel bedöngölik, közben külömböző enzimeket, mézet tesznek hozzá és az így beinduló kémiai folyamatoknak köszönhetően jön létre a méhkenyér, ami ilyen formán tartósítva van, íze, illata enyhén savanykás.
Gyógyhatásai: Nagyjából megegyezik a virágporéval, amihez még annyit tennék hozzá, hogy a szárított virágpor a hatóanyagai jelentős részét elveszíti, illetve a megkeményedett formájában szervezetünk nem tudja hasznosítani, de a méhkenyér szélesebb körű felhasználását ritka volta, és drágasága akadályozza.


                                    Méhviasz

A viaszt a méhek viaszmirigye termeli, lép építéskor hőt termelnek és szinte ki izzadják, ezzel az anyaggal ügyesen építenek. A lépsejtek légmentes lezárására is szolgál. Védi a begyűjtött mézet a megromlástól.

-Számos területen hasznosítják, bútoripar, külömböző kozmetikumok gyártásánál, gyertya készítés stb.


                                   Méhméreg

A viperaméreghez hasonló speciális állati termék. Jellegzetes aminosava a taurin. amely csak a méhek vérében és bizonyos virágporokban fordul elő. A gyógyászatban nagy hatékonysággal alkalmazzák  reuma, sok izületi gyulladás, idegzsába, szivárványhártya és ideghártya gyulladás esetén.

  • Alkalmazási módja: közvetlen méhszúrás a fájós testrészre, vagy közvetlen méhszúrás az akupunktúrás pontokon, vagy az akupunktúrás pontok beinjekciózása, illetve krémekkel bedörzsölve, valamint iontoforézissel juttatva a szervezetbe. Tilos a has és a fej kezelése.
  • Ellenjavallt: vese, májgyulladás, cukorbetegség, terhesség, méhméregallergia esetén.

A méreg elvételének méhkímélő módja: gyenge árammal szúrásra ingerlik a méheket a kijáróban, majd egy itatós szerű papírral fogják fel a mérget, melyből a méhek ki tudják húzni a fullánkjukat. Szárítás után fehér port kapunk.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 27
Heti: 76
Havi: 189
Össz.: 65 752

Látogatottság növelés
Oldal: Méhészeti termékek
Laci oldala - © 2008 - 2024 - ami-erdekel.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »